Behendigheid (Agility)


Behendigheid (agility) is een sport waarbij een goede samenwerking tussen hond en baas heel belangrijk is. Het is meer dan alleen een spel van “hoog” en “breed”. De combinatie moet op elkaar ingespeeld raken, dit om een parcours tot een goed einde te kunnen brengen. De hindernissen worden, door diverse wendingen te maken, op een zo optimaal mogelijke manier genomen.

Basis training behendigheid

Bij behendigheid moet de hond verschillende toestellen nemen die door de handler aangegeven worden. Om de combinatie de mogelijkheid te geven ook thuis te oefenen is de cursus basis training ontstaan. De combinatie krijgt diverse oefeningen/wendingen aangeboden die op één hindernis zijn aan te leren. Hierdoor heeft de cursist ook de mogelijkheid om thuis te oefenen. Twee emmers met een bezemsteel is hiervoor al bruikbaar.

De toestellen zoals, tunnel, slurf, band, hoogtesprongen, schutting, wip, katteloop, paaltjes en breedtesprong worden de hond op een speelse manier aangeleerd. Daarna worden  toestellen achter elkaar gezet en leren we combinatie meerdere toestellen te nemen. Doordat er al een basis is gelegd met het oefenen van de wendingen op één hindernis, zal nu makkelijker de wendingen toegepast kunnen worden.
De baas moet de hond in het parcours begeleiden, dus zowel baas als hond moeten over een goede conditie beschikken!

behendigheid-agility

Gevorderden

Na het volgen van de Basis training Behendigheid kan men doorstromen naar een vervolg groep. In deze groep worden de combinatie van toestellen moeilijker en leren baas en hond verschillende wissel technieken. Instromen in deze groep is altijd mogelijk, echter om aan de gevorderden mee te kunnen doen dient de hond alle toestellen te kennen. In geval van twijfel kan ik u vragen eerst een proef af te leggen.

We trainen in groepen van ongeveer 6 combinaties, waarbij de lesstof per combinatie bekeken wordt, zodat iedereen op zijn eigen niveau traint.

Uw hond hoeft geen gehoorzaamheidscursussen gevolgd te hebben om met behendigheid te kunnen starten. Voorwaarde is wel dat uw hond los goed luistert en terug komt als hij geroepen wordt. Te dikke honden of honden met een medisch probleem, waardoor hun lichaam niet teveel belast mag worden, kunnen helaas niet aan de cursus deelnemen.
Met alle honden, ras of rasloos, groot of klein (mits sociaal naar andere honden en mensen), kunt u mits er plaats is wekelijks van start gaan.

Wanneer en voor wie?

Voor wie: honden vanaf 1 jaar (mits goed gezond)

Lesdagen: in overleg
Bij voldoende inschrijving kan ook op andere dagen of overdag met een cursus gestart worden.

Indien u deelneemt aan de behendigheidslessen, dient u 20 minuten voor aanvang van de les aanwezig te zijn, dit i.v.m het opbouwen van de toestellen.
Ook na de training is men verplicht te helpen met alles weer te ruimen. (Vele handen maken licht werk!!!)Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestCheck Our Feed