Sportspeuren

door | 0 Reacties

Vroeger heette sportspeuren gewoon ‘speuren’, maar toen Cor Oldenburg in de jaren ’90 kwam met een andere manier van speuren (praktijkspeuren), doopte hij de oude manier van speuren om naar ‘sportspeuren’.

Sportspeuren

Er zijn een aantal verschillen tussen sportspeuren en praktijkspeuren. Praktijkspeuren gaat wat losser en is minder aan regels gebonden dan sportspeuren. Bij sportspeuren luistert het allemaal wat strakker: men dient zich aan de regels te houden van de reglementen van de IPO, VDH, of andere instanties waar men sportspeuren beoefent.

Regels

Op zich is sportspeuren een mooie discipline om te zien, maar het is niet eenvoudig om deze aan te leren omdat men rekening moet houden met de regels. De hond moet bijvoorbeeld laag of kort bij de grond speuren, in een rustig tempo lopen, de speurlijn moet doorgebogen zijn en de baas mag niet teveel of helemaal niet inwerken op zijn hond.

Bij deze manier van speuren ligt de eindverantwoording en de beslissingen geheel bij de hond. Dat is nogal wat! Daarom is het van groot belang dat de opbouw van de training van een jonge of oudere speurhond een sluitend geheel is. Vaak oefent men veel met appel en manwerk en wordt het bijbrengen van de principes van het sportspeuren achtergesteld. Dit is erg jammer, want het kost veel tijd en inzet van zowel de baas als de spoorloper om de hond het sportspeuren goed bij te brengen.

Gespannen

Daarnaast zijn veel honden gespannen tijdens sportspeuren, waardoor ze niet goed kunnen werken en hun gedachten er niet bij houden. Hier speelt het humeur van de baas mee, maar ook de begeleiding door de instructeur. Stress kunt u niet gebruiken tijdens het speuren, zeker niet bij de hond. Veel bazen onderschatten de sensitiviteit van hun hond. Honden zijn heel gevoelig voor de gemoedstoestand van hun baas. Als u goed wilt samenwerken met uw hond moet u daar rekening mee houden.

Hondenschool Agouti kan u helpen bij het aanleren van sportspeuren, door u met raad en daad bij te staan bij de opbouw van de training en de begeleiding van uw toekomstige speurhond.  Sportspeuren bij Hondenschool Agouti  wordt individueel of groepsgewijs gegeven. Data en/of uren worden in overleg afgesproken.

Vul het contactformulier in of bel, 0299-645685, voor meer informatie over sportspeuren en de mogelijkheden voor u

Pin It on Pinterest

Share This