Waarom speuren?

door | 0 Reacties

Zoeken, speuren en sorteren is voor elke hond en baas toegankelijk. Het maakt niet uit of de hond een rashond is of niet of wel of geen stamboom heeft. Het maakt ook niet uit dat de hond geen herder is, iets wat vaak gevraagd wordt, elke hond is in staat om te zoeken, te speuren of te sorteren.

Hond is een speurder

Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar die komen meer voor bij de baas dan bij de hond. De hond is van nature een zoeker, speurder en sorteerder. Het zoeken naar een spoor, het sorteren van het goede spoor en het uitwerken van het spoor wat naar het beoogde doel leidt.

Elke hond is een potentiële speurhond, maar het doelgericht zoeken, speuren en sorteren in ons voordeel, moeten wij de hond aanleren. Het spreekt voor zich, dat een goede voorbereiding en ervaren begeleiding van optimaal belang is als men een goed eindresultaat wil verkrijgen. Met andere woorden: als men goed wil zoeken, speuren of sorteren dan moet men investeren in trainingstijd met de hond.

Systeem

De hond heeft een systeem en wij moeten dit trachten te begrijpen zodat we samen kunnen werken tijdens het speuren.

  • Werken als een team: ik begrijp jou – jij begrijpt mij.
  • Leer de hond lezen, maar dan ook begrijpend lezen; het hoe en waarom.

Op dit punt kan HondenSchool Agouti, u uitstekend begeleiden door jarenlange ervaring met diverse honden.

Ook voor de oudere hond

De neus bij de hond is het zintuig dat na 2 dagen al werkzaam is en het is het zintuig dat het langste doorwerkt als de hond ouder wordt. Het gehoor van de hond gaat achteruit het zicht wordt soms minder (staar), maar de neus blijft doorwerken. Vaak gaat men er van uit dat een oudere hond niet in staat is om te speuren, maar het tegendeel is waar: een oudere hond is zeker in staat om te speuren. Zelfs de bewegingen die gemaakt worden door de hond tijdens het speuren kunnen in veel gevallen geen kwaad omdat het een vrij constante beweging is voor het lichaam van de hond.

Natuurlijk moet men wel rekening houden met de lengte van het spoor en de eventuele pauzes die men moet inlassen om de hond op adem te laten komen. Ook bij eventuele andere lichamelijke klachten moet men natuurlijk wel rekening houden met het tempo en de afstand.

Geestelijk bezig

Of het nu praktijkspeurwerk of (sport) speuren is, het voordeel is dat de hond geestelijk bezig is en samen met de baas of bazin een spoor uitwerkt en het idee krijgt dat hij nog belangrijk is binnen de familie. Tevens geeft het de oudere hond veel voldoening om lekker als een team bezig te zijn, met zijn of haar baas of bazin. De ervaring leert dat veel hondenbazen het te gek vinden om met hun oudere hond nog bezig te zijn met zoeken, speuren of sorteren. Leeftijd speelt hierbij geen rol, het gezegde: ‘De oudjes doen het nog best’ is hierbij zeker van toepassing.

Honden met een handicap

Niet alleen honden die fysiek in orde zijn en verder niks mankeren kunnen speuren, maar ook honden die een handicap hebben kunnen actief deelnemen aan speuren. Veel mensen hebben het idee dat men gelijk uitgerangeerd is met een hond die een handicap heeft, maar de praktijk leert anders, honden die bijvoorbeeld blind zijn uitstekend kunnen speuren. Dit omdat een hond een neusdier is. In de praktijk blijkt echter vaak in veel gevallen dat het gehoor bij een blinde hond net iets beter werkt dan de neus. Dus ook bij deze honden moet men het speuren iets meer ontwikkelen, zodat ook zij de draad van het speuren goed kunnen oppakken.

Blinde honden

Zo is gebleken bij een blinde Golden Retriever die een uitstekend gehoor had, maar zijn neus totaal niet gebruikte, met wind tegen geen herkenning gaf bij een stuk worst op 20 cm voor zijn neus. Na een aantal weken training gaf dezelfde hond een herkenning op 20 meter afstand tegen de wind in.

De visuele begeleiding van de ogen tijdens het speuren is er bij deze hond niet, zodat hij tijdens het speuren wel eens de struiken in loopt, iets waar een ziende hond geen last van heeft. Wat tevens gebleken is, is dat de hond veel meer met windbanen werkt dan een ziende hond. Het is een hele leerervaring om met deze hond te mogen werken en natuurlijk is het een grote uitdaging. Uit het voorgaande blijkt dat het met blinde honden ook goed te doen is om te speuren.

Onzeker honden

Voor onzekere honden is het zeker interessant om te speuren met de baas of bazin, omdat tijdens het speuren de hond in veel gevallen de omgeving vergeet en zich volledig stort op het speurgebeuren. Zijn zelfstandigheid groeit door het kunnen en het op een juiste manier samen werken met de baas of bazin. Deze honden kunnen over het algemeen geen zware druk aan en zijn dus niet belastbaar waardoor ze vaak niet geschikt zijn voor het (sport) speuren maar wel voor het praktijkspeuren. De hond krijgt net even meer ruimte om te groeien in zijn leerproces.
Dit gebeurde met een Zwitserse Witte Herder die vrij onzeker en terughoudend was en niets snapte van het speurwerk omdat hij vond dat hij de omgeving goed in de gaten moest houden voor eventuele bedreigende situaties. Hij is begonnen met 60 cm spoortjes en in combinatie met de baas gegroeid naar sporen van 1 km van 20 minuten oud.

Bij de trainingen blijkt dus ook dat honden die niet mee kunnen komen met de rest wel degelijk tot grote hoogte kunnen stijgen in hun wereld. We vermelden met nadruk dat er tijdens de trainingen geen voer op het spoor werd gebruikt, maar zuiver de mogelijkheden die de hond zelf aangaf en dat die werden benut met geduld en oefenen.

Bron

Pin It on Pinterest

Share This