Uithoudingsvermogen van de hond, lopen naast de fiets

Lopen naast de fiets is voor de meeste honden een gezonde beweging die de conditie verbetert, de spieren opbouwt en goed is voor het uithoudingsvermogen. De leeftijd waarop u met fietsen kunt beginnen is afhankelijk van het ras en/of de grootte van uw hond. Grote, zware rassen dienen tenminste 1 jaar oud te zijn, de lichtere honden kunnen iets vroeger beginnen. Wel kunt u de jonge hond alvast met de fiets kennis laten maken.

Lopen naast de fiets

Eerst laat u de hond aan de fiets wennen door de fiets aan de linkerhand te nemen en de hond rechts naast u te laten volgen, zodat u dus tussen uw hond en de fiets loopt. Vindt uw hond dat best en probeert hij niet meer de banden door te bijten dan is het tijd voor de volgende stap. Links naast de fiets lopen, terwijl de hond rechts naast de fiets volgt. Vervolgens kunt u proberen te fietsen met de hond rechts naast de fiets. Neem hiervoor wel een park o.i.d. zodat er geen gevaar bestaat dat de hond aangereden wordt als u hem moet laten schieten.

Halsband

Zorg ervoor dat de hond een gewone halsband om heeft en prefereert u de slipketting, bevestig dan de musketon aan beide ogen, zodat de ketting niet kan stroppen. Heeft de hond de neiging achteruit te trekken bevestig dan de musketon op het slippende oog, maar doe de ketting andersom om zijn nek. U geeft het “volg” commando en fietst rustig weg, terwijl u de hond prijst als hij netjes meeloopt en corrigeert met een klein rukje als hij sledehond-alures krijgt Hou het in het begin kort, 5 minuten is meer dan genoeg, waarna u hem vrij geeft. Deze tijd dient u langzaam op te voeren.

Praktische adviezen

Controleer na het fietsen de voetzolen van de hond op slijtage. Strek de benen van de hond hierbij recht naar achteren en nooit opzij. Pas op voor overdrijving. Gaat het te snel voor de hond, doe dan een stapje terug. Honden geven vaak pas laat aan als iets hun teveel wordt.

  • Geef uw hond niet te eten voor het fietsen en laat ´m niet teveel drinken.
  • Zorg dat uw hond niet te dik is.
  • Fiets niet als de buitentemperatuur boven de22 °C. stijgt.
  • Let erop dat uw hond niet in de berm gaat lopen omdat dat meestal een verzamelplaats is van glasscherven en andere rotzooi.
  • Zorg dat de hond van tevoren voldoende uitgelaten is.
  • Gaat u langere stukken fietsen las dan van tijd tot tijd een korte pauze in en geef uw hond dan een klein beetje water te drinken.

Trainingsschema – examen UithoudingsVermogen (UV)

1e week
2e week
3e week
4e week
5e week
6e week
7e week
8e week
9e week
9e week
10e week
3 x 6 km
3 x 7 km
3 x 7 km
3 x 8 km
3 x 10 km
3 x 10 km
2 x 13 km
2 x 13 km
1 x 15 km
1 x 20 km
1 x 10 km
na 3 km 15 min. rust
na 3 km 15 min. rust
na 3 km 15 min. rust
na 4 km 15 min. rust
na 5 km 15 min. rust
na 5 km 15 min. rust
na 7 km 20 min. rust
na 7 km 20 min. rust
na 5 km 20 min. rust
na 5 km 20 min. rust
na 5 km 20 min. rust

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This